Friday, November 30, 2012

Rinduuuuuu mak!!

WARNING: n3 ni bnyak gambar...biar gambar je b'story....ehehe...ngade2 laks... 

 al-kisahnye cuti deepavali hari tu, aku dpt balik ganu 5 hari 4 mlm... sonok, mcm lama je kan 5 hari tu... kira lama la, sblom2 ni bese 3 hari je... xnyempat nak gosip2 ngn mak aku...hehe... klu dlu time xde ank aku boley lg gagah balik ganu srg2 tiap bulan...hubby xkisah coz aku dh bese drive jauh since aku kje kt Gua Musang dlu...tp skrg dh ade ank, even hubby aku bagi skalipon, aku sndiri xkan brani nk balik ganu tanpa hubby... so, t'paksa la tnggu hubby leh cuti baru boley plan balik ganu...tupon aku kna gitau awal2 kt dia...sbulan awal camtu la...klu last2 mnit mmang xdok harapan ler...


















tanah tumpahnye darahku... rindu ok... myb ckit masa lg aku akn jadi warga ngeri Kedah plak....xtau la....wallahu a'lam.... rindu sesangat kt mak aku... terasa b'salah coz tngalkan mak jauh2... mak aku dh tua, umur dia 62... alhamdllah dia masih chat... mana ayah aku? oh, mak aku single parent ye... skrg tinggal ngn abg sulong aku yg blom b'temu jodoh lg...

bila la plak boley balik ganu ek? nak ajak hubby pindah ganu....? erk, mcm xdapet jo... hubby aku plak ank sulong.... ade t/jwab jgk kt mak ayah n adik2 dia kt Kedah ni...so, aku follow je la... melainkan klu aku dpt rzeki kje kt ganu...myb ade pluang kan...? 

oh, bondaku.... rinduuuu......

hubby aku penah gak ofer nak tinggalkan aku ngn tasneem kt ganu lama ckit... dia pon faham aku rindukan mak aku.... tp aku plak akn rasa 0 bila hubby xde b'sama....aduss...pelik sunggoh... ibarat diluah mati mak, ditelan mati bapak...  ape pon segalanye aku berserah pada yg maha Esa...  smoga mak aku tahu yg aku rindukan dia setiap masa..... tp aku xlupa call mak aku tiap2 mnggu... tu  je la yg mampu aku buat utk lepaskan rindu.... i love u mak!!


 

Wednesday, November 28, 2012

Tasneem demam =(

sebelum ni penah gak r tasneem nak ala2 demam... juz panas kpala ckit, tp lepas dia minum susu trus sejuk je kpala tasneem... tp kali ni 1 badan tasneem panas... di hari tasneem genap 6 bulan dia dh mnunjukkan simptom2 nak demam...tp masih gagah, makan bubur nasi pon habes....hehe...main pon elok je, mama igtkan myb tasneem ok w/pon hidung dia ckit berair n kadang2 tasneem meragam gak.... tp ptg kmaren makin mnjadi panas badannye... tiap 2 3 minit kna sembur ngn air, klu x mesti dia xslesa... smpai la mlm masih gak sama, plus plak tasneem xnak mkn ubat demam...aku nak jgak dia telan wlau ckit, sudahnye....muntah budak tu....cian tasneem, abes kuar bubur nasi yg baru je dia mkn....sori anakku....mama n papa nak kamu chat je...

pastu papa g cari cool fever, kalut sgt smpai t'beli yg adult pnya...huhu... blasah je la...potong ckit n tepek kt dahi tasneem... tp kpala tasneem totap panas... sudahnye keroje aku mnyembur air je la kt kpala tasneem smalam...cian anakku... kbetulan plak mak aku tepon smalam, so ngadu la ank demam.... mak aku ckap ada la nak boley apa tu, kan dh msuk 6 bulan...adat la...

tido smalam...nampak cam lena je
tp kjap2 t'jaga...xslesa la tu...

tp bagi mama kau totap kuat syg...



sampai pagi ni demam tasneem melarat, plus pakej selsema n batuk... tp xla truk sgt... aku mandikan tasneem awal2 mcm biasa, pastu bagi tasneem break1st ngn biskut baby yg papa dia beli kmaren... tp tasneem xsuka...wat muka geli plak....huhu....sudahnye mama masak bubur ler... bagi 3 sudu besar, licin tasneem mkn.... then trus tidurkan... t/hari ni klu masih mlarat jgk kna bwak tasneem jmpa dktor la... baby xleh dmam lbih 3 hari kan? tkut kna jgkitan kuman...


tido diruang tamu ajo
nampak lena...tp kutahu dirimu xslesa nak...
kjap2 t'jaga coz kpala suam2


hope tasneem cepat chat... apapon mama b'syukur demam kamu xde la tahap yg amat truk, sumenye msih boley dikawal... kamu pon meragam ckit2 je... gud gurl ^_^


GET WELL SOON SAYANG....
 

Monday, November 26, 2012

hoyey....tasneem makan nasi!

alhmdllah tasneem dh genap 6bulan ri ni....dh bley start mkn2... spatutnye kna tnggu lg smnggu kan bru leh mkn? al-kisahnye mama yg xnyempat2...kmaren lg dh suapkan nasi kt tasneem (nasi ala2 baby ok ^_^)... em, 2 3 hari sbelum tu sbenarnye mama dh suapkan tasneem ngn puree kurma...tp penerimaan tasneem amat mnyedihkan, lgsung xtelan agaknye coz tasneem wat muka pelik n kuarkan balik... esknye mama bagi tasneem mkn puree lobak plak, totap menolak...mama dh cuak, nape tasneem xnak mkn...trus tepon mak kt ganu gitau ank xnak mkn...so, suggestion dr mak aku bagi tasneem mkn bubur nasi... mak aku bagi tips pnyediaan: basuh beras, tos, blend, goreng beras yg blend tu, pastu simpan wat stok... bila nk wat bubur, panaskan air dlm periuk n msukkan je sesudu beras...


alhmdllah tasneem sgt suka mkn bubur nasi....hoyey2, mama melompat..... sedap kan nak =)

ini puree kurma yg mula2 nk bagi tasneem rasa
time ni blom beli lg mgkuk n sudu utk tasneem...

tasneem wat muka geli-geleman time puree msuk mulut....huhu
sedey...

hari sabtu kmaren dulu bru t'hegeh2 m'cari bekas utk
tasneem mkn....beli kt tesco ajo...

tadaa...bubur nasi tasneem... aku letak 2 sudu beras, igtkan ckit
skali bnyk, xde habesnye tasneem mkn ni...
 
reaksi tasneem 1st time suap bubur nasi....sodapp....
(pakai bapron yg mama jahit...ngee)

nak lagi...nak lagii....

siap gelak time minum air masak...
masih xpndai hisap dr botol
digigit2nye puting botol tu...huhu

ini plak mkn di hari ke-2
baru je tadi habiskan bubur nasi
ri ni aku masak 1 sudu beras je, then bahagi dua
myb mkn utk ptg ni plak...


yey....sonok sgt tgk tasneem mkn... hope tasneem suka mkn nasi smpai bila2 ye nak...mnggu depan dh bleh campur ngn sayur n ikan kot....huhu...musnahlah plan nk suapkan tasneem ngn bubur time dia 7 bulan... xpe la nak, tadi pon mama tgk kamu poo poo elok je...nti la mama kenalkan kamu ngn buah2an slow2 yek... 

tasneem dh masuk 6 bulan tp masih xleh duduk, pinggangnye lembut lg...n baru boley mngesot ckit2, blom boley merangkak lagi....xpe, its ok tasneem... juz grow up ngn sihat walafiat hokey  cayang ^_^



 



 

Friday, November 9, 2012

Peasant Blouse utk tasneem

dh lama xupdate pasal jahit-mnjahit ek... ri ni sempat plak aku siapkan Peasant Blouse utk tasneem selai...juz guna kain aku yg lebih wat baju kebaya utk raya aidiladha baru2 ni...dh lama potong kain tp ri ni baru terasa nk jahit...huhu....sambil ditemani tasneem, kan main sonok dia leh masuk bilik m'jahit mama....sbelum ni mama asyik tutup ajo...leh plak dia tnggu smpai siap tu, dlm 50 minit gak aku rasa duk jahit... siap2 je trus sarung kt tasneem, tp xsempat nk snap pic tasneem t'lena dlu...penat kot tnggu mama m'jahit....cian ank mama.... t'paksa la tnggu dia bangun lak bru snap gambar dia pakai Peasant Blouse yg comel tu...ecehh....heeee....


t'tido ngn Peasant Blouse yg baru siap....
mama nk testing je ni tasneem, tp kamu da tido...huhu
 
okeh, tasneem da bangun...snap laju2....

alahai omeynye ank mama...
puji ank sndiri xpe kan....hehe

da siap snap tanggalkan laju2 gak, coz baju ni xbasuh lg
so cik tasneem xleh pakai lagi hokey syg...

n paling bez hubby jumpe gak cari buku ni kmaren...hoyey2
da nk abis stok hokeh...beli ngn rege rm17 ajo

wardina citer pngalaman dia nk mngajor ank mkn...
sgt b'guna rasanye ^_^

 
 
ok, nk sambung main ngn tasneem....cian dia.... i'm coming sayang....




 
 

Monday, November 5, 2012

tasneem 5 bulan ++

alhamdllah ank mama membesar dgn sihat n cerdas....5 bulan lebih dh... n skrg jarang2 dh dpt dgr tangisan tasneem, even balik kampung tokma pon mama dh rase sonok w/pon ade fobia ckit... kemaren p kinik tasneem kena cucuk Hep B (5bulan)...patutnye ahad mnggu lepas, tp ngah raya lagi mnggu lpas n kenduri akikah tasneem so pospon la kemaren... alhamdllah tasneem xnanges, cuma m'jerit je...marah kot sbb mama pegang dia kuat2....hehe..

jom tgk hobi baru tasneem:


klu tasneem main sensorg dia smpai tahap keboringan sesangat dia akn sembur2 air liur, klu dia lapar, klu dia ngantuk, baru bngun tido, klu xde org layan dia...haaa, mula la kuarkan lidah n sembur2 smpai habis basah tgn dia... huhu, mama xpandai nk stopkan tasneem dr wat mcm tu... asalkan tasneem xreyau (xnanges) udah ler.... tasneem pon dh nampak pandai skrg, dh pandai main srg2, dok belek2 mainan, mama nk wat kje pon senang hati rasanye.... sgt sonok ngn perkembangan tasneem skrg (senyum lebar2)...

ok, skrg aku nk citer ckit nape aku sedikit fobia bila balik kampung MIL spt yg aku nyatakan di perenggang atas... al-kisahnye 3 minggu je lagi tasneem nk masuk 6 bulan, xlama dh aku nk kenalkan tasneem ngn solid food...tp bila balik umah MIL rmai yg b'tanya 'dh suap nestum ke?' 'dh suap bubur nasi ke?' 'dh bagi tasneem mkn apa ni?'.... bila aku jawab xbagi mkn apa lg.... 'oh, dh bleh bagi mkn ni, bagi air nasi ke... biskut + ngn air dh bleh suap dah...' yg lebih t'kilannye time raya korban bru2 ni, biras aku coletkan agar2 merah kt mulut tasneem...MIL plak calitkan kek coklat kt mulut tasneem... ank aku tu opkos la jilat2 klu org dah calit2 kt mulut dia....waaaaaaaa..... aku meraung dlm hati... mak biras aku plak nk suap puding roti kt ank aku, secubit gak aku tgk.... bnyak tu ok, tp aku sempat bgtau yg ank aku xsuap apa2 lagi ni smbil sengih2 takut jgak org terasa kannnn..... last2 aku hangkut tasneem masuk bilik n bagi tasneem hisap susu bnyak2...mintak maaf ye, aku nk fully bf tasneem smpai dia 6 bulan...hari sabtu baru2 ni plak balik umah MIL, MIL aku suapkan tasneem ngn kuih yg bungkus dlm kulit pisang tu (nama apa ntah kuih tu).....arghhhhh....migrain2.... suap dlm dua calit gak, pastu hubby aku amik tasneem bagi kat aku suh bagi susu.... fuh, nasib baik hubby memahami gelora hati aku.....  aku dah xrasa nk balik kampung MIL lagi dah.... w/pon tasneem dah bleh mkn skalipon nti, xsemestinya dia bleh disuap ngn kuih-muih bagai...biar la aku je yg tentukan apa mkanan tasneem nti.... mintak maaf ye, biar la org lama dgn cara lama...n org baru ngn cara baru... bukan aku nk b'lagak hokey.... 1 perkara lagi yg buat aku t'kilan bila Pak Lang sembang ngn tok bagitau dia heran ngn laki aku, katanye kje Bank Rakyat tp syg duit nk beli susu tepung kt ank! nasib baik tok pandai ckit jawab... susu ibu ngn susu tepung elok la susu ibu.... kali ni klu pak Lang bunyi lagi pasal susu tepung depan aku, aku try nk sound r Pak Lang.... susu tepung kan susu lembu, aku xnak ank aku bodo mcm lembu....sory r Pak Lang, hubby aku xpenah b'kira langsung utk ank bini dia hokey.... 

w/pon aku belom suap tasneem ngn mkanan lagi tp ank aku ni tak penah kelaparan ok.... even dia tido 2 jam lebih pon aku akn kejutkan dia utk bagi dia hisap susu... so, apa masalahnye klu aku xsuap ngn mkanan lagi? bagi aku diaorg suap awal2 mknan kt ank juz 1 trend je....asal ank tgk kita mkn mesti ank tingin nk mkn jgk.... budak2 opkos la tingin, tp kita jgn la ikut apa yg ank tinginkan tu.... lgpon utk kebaikkan ank, bukan b'sikap kejam kannnnn......


aku sndiri pon dah xsabar nk bagi tasneem mkn sebenarnye.... tp slagi tasneem xmasuk setahun aku xnak suap tasneem ngn mkanan yg ade perisa.... fobia la wey nk balik kmpung MIL pasni.... biras aku tu ank xmasuk stahun dah bagi ais krim, air kotak.... t'kejut aku... pastu bising2 cakap ank dia xnak mkn nasi.... dah ko bagi dia rasa mknan sedap2, opkos la dia xnak mkn nasi....nasi kan tawar....xsedap...  ank dia yg 3 tahun tu plak mkn nasi ngn ikan je...kadang2 mkn nasi ngn kicap je....so, mana khasiat2 yg diperlukan oleh ank tu? aku bukan nk kondemkan dia.... tp kesian kt budak tu nk m/besar tanpa khasiat.... bngun tido je cari cokelat, cari keropok, cari air kotak... cari air merah (air sirap)......huhu.....kesian hokeh....

myb m'cabar nk mngajar ank mkn itu dan ini....biar la aku merasa cabarannye tu camana.... so, kena la cari ilmu kannnn........ 

tasneem....3 mnggu lg mama suapkan tasneem ye.... mmmmuuuuuuuaaahhhhssssss......

Saturday, November 3, 2012

kami tak sedondon

aidiladha baru je seminggu berlalu....spatutnye aidiladha thn ni adalah turn beraya di terengganu....tp memandangkan plan utk buat akikah tasneem, so terpaksa la beraya di kedah...bukan xbley wat kat ganu, tp sedara jauh-mauh sume...konpem2 diorg pikir panjang klu aku jemput dtg umah.... lain plak kt kedah, sedara-mara keliling umah je....so nk wat kenduri kecik2 pon bley la jgak depa mai ulur tgn kan....so, utk ganti balik, cuti devali ni kita balik ganu 5 6 hari...hoyey2!! (uhuk2, nape x semnggu @ 2 mnggu) 

 kenduri akikah tasneem wat pada raya ke-3....alhamdllah sume b'jln ngn lancar....tasneem pon makin cerdik...ko bley pas kt sesape saje...dia xkan meroyan hokey....hehe... gud gurl...











penting ke sedondon ek? huhu....rase mcm xbez lak bila xsedondon...
xpe2...thn depan klu ade rzeki n panjang umur, aku nk sedondon jgak....
(mcm bebudak laks....) ade aku kesah...eheeeee


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...