Thursday, November 17, 2016

2nd bezday thaqeef

Alhamdulillah.....hero kecik aku dh masuk 2 tahun hari sabtu baru2 ni 12 nov 2016.... syukur beliau sihat walafiat n aktif slalu.... plus manje2 jugak xleh brenggang ngn mama langsung.... xpe la nak, kot2 nti adik baby kuar nampak la mcm abang ckit awak yek.....hehu

Sbelum bezday thaqeef biras aku dh plan nk sambut bezday ank2 kami skali...sofia n ucu bulan 10, qayyum n thaqeef bulan 11 so nak sambut sekali harung.....ok la, aku follow..... katanye nk beli kek sebiji, then aku beli sebiji..... dia buat menu mee bandung, kek kukus, bihun goreng singapore.... aku buat agar2 0 je, pastu goreng nugget n sosej utk budak2 katanye.....

So, sbelum balik kampung hari sabtu baru ni hubby singgah pekan jap beli kek secret recipy tulis nama thaqeef n qayyum skali sebab 2 org ni sama baya, beza 10 hari je..... sampai kampung aku tempek la happy bezday kt dinding, suruh hubby tiup belon bagai kami laki bini duk gantung belon sebab biras aku kata meriah ckit klu ada belon2.....asalnye aku xterpikir pon belon..... last2, time angkat meja dia p letak kt luar, hampar tikar bagai mkn kt luar.....aik, nape xmkn kt dalam? kt luar senang katanye..... huhu.....dahtu, aku gantung belon nk buat hape? xpe la.....benda kecik kot....xyah meroyan sgt..... time potong kek plak lg sedih.....mcm bukan bezday anak aku....kaklong tasneem pon terpinggir, tengok dr jauh je.....mesti kaklong heran, kek adik beliau tapiiiii.......hmmmm, xpe la.....benda kecik kot..... kek 1 je, biras aku xdan beli..... siap amik gambar aku bg hs kt hubby.....eh, mana gambar kek?hubby tanye..... halamak, aku lupa.....siyes!! sedih weh xde gambar kek bezday thaqeef.....ada la gambar depa2 duk depan kek tp xnampk tulisan bezday thaqeef.....itu kan bezday kek beliau.... hubby aku dh muncung.....aku plak serba-salah sebab time amik gambar tu aku stress dh tgk kaklong intai2 dr jauh je, terus lupa nk amik gambar kek..... yg dtg meraikan pon org2 tua je, bebudak 2 3 ketul je.....mana nk meriah..... aku pon xde mood nk tempek gambar kt cni, nk tempek camana klu dah background nampak ampaian smua.....spoil betul..... time balik hubby kata klu buat kt umah sendiri pon xpe....kesian bezday thaqeef kali ni..... asalnye hubby aku plan nk beli pizza je ajak bebudak dekat umah smbut bezday thaqeef.....bebudak dekat umah aku sporting..... xpe la, klu ada rzeki tahun depan kita plan leklok ye thaqeef......its ok, xde kenangan bezday awak kali ni.....sob2.... mama memang terkesan ckit tgh2 pegnen ni.....huhu

Ini kad bezday kaklong buat khas utk thaqeef
Kaklong mlm sbelum 12 nov.....time thaqeef masuk tdo dh
Kaklong lukis lori sebab thaqeef suke lori kan...
Siap ada dinasour lgi
Nak lukis reben xbleh sebab awak boy kaklong kata
Hepy bezday ye hero mama
Jadilah khalifah Allah yg soleh....
Salam syg dr mama, papa, kaklong, n adik baby ^___^


Ya Allah,
Jadikanlah anak kami anak yang soleh ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah. Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.

Ya Allah,
Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,
Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini. Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya. Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.



Thursday, October 27, 2016

Peluang kali ke-3

Alhmdulillah....rezeki dari yg maha Kuasa.....
Aku diberi peluang lagi untuk merasai nikmat mengandung untuk kali ke-3..... memang tak sangka, n memang xplan.... tp tu la, sebaik2 planer adalah Allah swt....

Sbelum ni aku ada story yg baru datang period setelah setahun 8 bulan ditinggalkan miss P sebab myb full bf cik thaqeef..... baru 2 kali je merasa period, bulan ke-3 aku tersedar lewat period dlm 2 3 hari camtu.....pastu stop dulu makan Kapsul Manjakani takut incase kann.....tnggu lagi 2 hari miss p xkunjung tiba jgk..... aku xsedap badan rasa bila tinggalkan Kapsul Manjakani bnyak hari, so malas nk tnggu lagi....nk cnfirmkan cpt2 kononnye klu xpregnant bleh s!bung mkn Kapsul Manjakani tu maklumla badan dh xsedap w/pon tinggalkan baru seminggu..... requestla kt en.asben mintak tlg belikan upt.... aku cakap saje nk test, xrasa pon pregnant...huhu, kononn..... lepas tdokan ank2 mlm tu, amik upt masuk bilik air..... Allah, terus naik double line.....w/pon xterang tp memang nampak n xde was2..... perasaan aku time tu? xtahu la.....tetiba sronok weh, melebar aku senyum.....mcm xcaya, mcm 1st time pregnant.....haha..... kuar2 bilik air p bisik kt telinga hubby aku yg tgh khusyuk ngadap berita kt tv..... trkojut jgk beliau dlm 2 3 saat.....tp lepas tu aku tgk dia pon happy gak =)

Confirm pregnant kan?
Alhmdllah.....
Er, tp aku xpegi buat buku lagi ni
Pegi scan pon blom
Masih baru.....ni nk masuk 8w
In shaa Allah mnggu dpn nk bukak buku pink la
Awal2 takut scan xnampak......

Pastu.....benda alah ni jgk aku tingin nk mkn weh.....
Sma mcm pregnantkan cik thaqeef dlu
Nk yg masam2
Time kaklong tasneem aku xsentuh pon jeruk2 benda masam bagai
Ntah2 boboy lagi kali ni....hehe
Aku xkisah, yg penting baby sihat n slamat

Thaqeef 12 nov ni genap 2 tahun umo beliau.....ngam2 la, tp risau jgk nyusu badn xlepas lg tu.....pastu dia punye kemanjaan tu.....aduyai, xtau nk kata.....even ngn papa dia pon xrapat mana, cari mama jgk.....memang manja.....manja sgt...hoho..... lama aku xtempek pic hero kecik tu dlm ni kan? pic kaklong pon sama.....huuu.....hampun anak2....

Kaklong tasneem plak.....tau x reaksi dia bila aku dlm perut mama ada baby, kaklong nk baby x? bersorak kaklong tasneem..... ya Allah syukur kaklong suka, katanye nkpakaikan riben kt baby.....sah2 la nk baby gegel tu..... sbelum tu aku tanya kaklong nk adik x? dia kata xnak.......cuak dh aku weh, pastu aku skali lg kaklong nak baby x? nak.....fuh, lega..... siyes aku tgk kaklong sonok nak ada baby..... cam xsabar plak aku nk bersalin yg ke-3 ni.....hehe..... n kali ni aku nekad nk berbengkung lepas bersalin nti..... dua2 org anak xpenah pakai bengkung, jahil lg ngn bengkung moden..... in shaa Allah kali ni aku buat betul2 amalan berpantang..... sbelum ni aku juz pantang bab mkn je, ais aku bleh pantang smpai setahun......tp syg aku xberbengkung kan? dh la perut kena toreh 2 3 kali dh.....kali ni aku duk rasa mcm kena toreh lagi je, xtau la..... aku redha je....

Apa pon aku harap kandungan kali sihat2 n selamat hendaknye....n smoga segalanya dpermudahkan..... in shaa Allah.... er, mengharap jgk kandungan twin.....wink2....dh over..... ok2, yg penting pegi scan dlu.....doakan aku ye, mekasih =)

Thursday, August 4, 2016

Pets....

Haish.....aku pon kurang pasti sbenarnye camana bleh terjebak ngn haiwan kesayangan plak nih..... asalnye kaklong tasneem slalu je pegi main umah bezfren dia irdina tu (jiran depan umah).... katanye umah irdina ada fish kaler yellow, boleh main2 n pegang.....fish tu duk dlm air..... balik umah citer kt mama bla bla bla..... esok bleh x mama beli fish kt tasneem yg mcm dina punya tu? Aku cakap tanya papa la... so, kaklong tnggu papa balik, mcm biasa la dekat2 nk maghrib baru papa dia smpai umah terus bla bla bla stori kt papa dia.....ok, nti papa beli katanye.....

Aku igtkan papanye main2.....tapi biasa klu papa janji mesti dia tunaikan, klu xnak beli papa bgi alasan siap2..... so, 2 minggu papa bawak kaklong p beli ikan hidup utk bela.. ikan laga je sekor, bekas pon kecik je letak atas peti...awal2 dua badek ni teruja la.....pastu nan hado.... eh, skali hari khamis tu asben balik skali ngn aquarium n anak2 ikan bagai....tungkus-lumus beliau pasang sensorang sampai siap, hoho.....dah ada aquarium kt umah ni ha.....hari had plak katanye nk p cari pokok ckit letak dlm aquarium bagai, tup2 balik beli lagi anak2 ikan.....haha, papa depa ni dh kemaruk ngn ikan plak.....ptg ahad balik kmpung mil, mintak ika gapi ckit ngn pak ndak din..... umah pak ndak memang bnyak ikan gapi, 1 tabung kecik tu ha dikasinye kt asben aku...nak ko, pastu p sembang2 blakang umah mak chik yati plak..... nampak la aquarium lama skali ngn rumah ikan.... di ciloknye plak rumah ikan itu.....haha......itu pon duk berkira2 nk tambah lagi koleksi anak2 ikan tu.....eh, aku cakap udah2 ler....tgk yg ada ni dlu tahan bape lama, ngn cik thaqeef pon asyik duk manjat je krojenye.....huhu

Pastu kt umah mil aku tu ada la anak kucing yg mak ngah depa ni bela....sentiasa terkurung sebab aktif sgt (baka apa ntah tp comey la sbb tu kurung)..... makngah depa amik d kelantan hari tu, n kebetulan balik plak kelantan ni asben siap suruh tanya kot2 ada lagi anak kucing cam kt kmpung tu.....ye la, tiap2 kali balik kampung kaklong n thaqeef kemain sonok main ngn ank kucing tu..... alhmdllah ada, hohoi...aku pon melompat..... dh lama aku tingin nk bela kucing ni, tp hubby xminat..... katanye nti berak merata, busuk....huhu..... tp since dia dh bagi green light ni kan, awal2 lagi aku googling 'cara2 nak ajar kucing melepas di toilet' haha.......gigih x? 1 lagi wet food kucing home made, utk sesi penjimatan n aku baru tahu wet food dry food kucing yg ada jual2 kt supermatkt bagai tu xberkhasiat rupanye..... kebnyakkan yg murah2 bnyak garam n dibuat drpd bahan2 terbuang cth tulang2 aym, kuku, paruh bagai..... kesian kucing2 sampai ada yg kena batu karang berak n kencing berdarah......huhu, kesian kan...... 1 lagi hasil googling aku, anak kucing kena bagi vaksin cacing....penting ni sebab yg nak main ngn anak kucing tu nti bukan aku je, tp anak2 aku skali kan.....opkos kena vaksin dlu...

Ni ikan laga yg pertama papa tasneem beli...
Kesian dia sekor2 duk tas peti


Seminggu kendian dah wujud aquarium ni
Sonok tgk banyak anak2 ikan
2 badek ni sgt teruja memula pasang tu

Kemren ajak irdina masuk tgk ikan2 beliau
Bnyak katanye papa beli ikan


Bezfren 4 eva katanye.....
Baru je lepas gaduh ni...haha

Haa....ni plak c anak kucing yg bakal di bawak balik
Makngah depa mnggu depan.....
Xsabar kaklong tasneem bila tgk makngah dia wassap
Gambar ni......comey......
Kaklong nk panggil 'cute' lah.....sebab dia cute sgt la mama....
Hehe....mana2 la kaklong.....

Bez ke idok ada pets ni? Dlu2 duk umah mak biasa je bela kucing....abang aku pon peminat ikan, ade je aquarium kt umah mak.....leceh tang nk tukaq air je la nti kan....
Sekarang nk membela makin teruja sebab ada anak2...
Aku cam xsbr nk tengok reaksi thaqeef....
Ikan2 dlm aquarium thaqeef xleh pegang2, juz tepuk2 cermin je
Ni anak kucing nti.....xtau la....
Tp yg penting depa 2 badek mesti happy....

Uols ada lagi ke tips bela kucing klu ada ank2 kecik ni....hope sgt anak2 aku xde alahan ngn bulu kucing.....in shaa Allah :-)

Tuesday, August 2, 2016

Kenduri Lorong....

jiran2 yg baik juga merupakan salah 1 rezeki....btul x? alhamdulillah.....dah masuk 3 tahun lebih aku menetap di kawasan Ambangan Height sg.petani ni.....alhmdllah jgk jiran2 lorong rumah aku ni semua baik2 n semuanye aku kenal....alhmdllah sgt2... kebnyakkan depa ni cikgu2 n misi2.... ada 2 3 kerat je yg suri rumah tangga trmasuk aku....huhu

sepanjang aku duk cni jgk tiap2 tahun depa akn buat jamuan raya pakat2 sesama jiran.....depa panggil 'kenduri lorong'...hehe...maknanya yg terlinat dlm kenduri ni rumah2 lorong kami je la....ada dlm 12 rumah yg terlibat, 4 buah rumah xde penghuni, n 2 buah rumah xjoin (buat hal sendirik)..... so tahun ni buat hari jumaat baru2 ni, geng2 ketua isi rumah je yg buat meeting.....asben aku baru je dilantik jadi bendahari bendahara tahun ni.....kje bank kekdahnye, so otomatik je la pelantikkan beliau.....

1 isi rumah kena bayar rm50, pastu masing2 perap ayam sekor utk bbq..... menu2 lain ada yg tempah n ada yg gotong-royong sama2 masak.... so, ptg jumaat tu aku ni bawak la cik thaqeef nk pegi merewang kenkonon.....asben plak spatutnye kje skerat hari je, tp partnernye plak amik mc.....so, xdpt la beliau amik cuti sekerat hari.... makanye aku terpaksa merewang sambil maraton ngn cik thaqeef...huhu..... xdapat nk nolong pon sbb thaqeef terlampau teruja tgk budak2 lain main, so dia pon nk menjoin jgk.....menonon je belari sana cni langsung xhirau aku.....hoho....sakit perut aku weh duk mengejor thaqeef.... last2 aku hangkut thaqeef masuk rumah nk bagi tdo coz dia memang xtdo2 lg ptg tu.... takut time jamuan mlm kang ngamuk2 plak....huhu....tp sudahnye xtdo2 jgk....dh dengar budak2 duk main kt depan umah tu mane la bleh nk tdo hoi.....dekat kul 7 baru la papanye balik, sempat la aku menjengukkan diri skejap utk tolong2 apa yg patut....tp time tu xde apa dh nk nolongnye, sembang2 je la....

so, kenduri lorong start lepas semayang maghrib.... ada doa selamat ckit oleh kaum bapa, pastu baru start makan2..... cam biasa la aku mlm2 pon duk maraton ngn cik thaqeef....siyes budak2 lagi sonok mlm tu weh....lorong umah aku jalan mati, so ko xyah nk risau pasal kete motor lori lalu lalang.... budak2 bebas berlari sana cni naik beskal bagai.....termasuk la cik thaqeef, menonon je lari2 nk pegi taman menan memalam bute tu haa.... aku bg chance papanye menjamu slera dulu smentara aku maraton ngn thaqeef, tapi sudahnye aku surrender weh......bawak thaqeef masuk umah n tdokan, agaknye memang dh ngatok so melena la beliau....dekat2 pkul 10 baru aku kuar pegi sambung utk menjamu slera..... tp tu la, sate 500 cucuk dh licin.....haha..... (nasib baik en.asben sempat simpankan utk wife dia ni).... pastu aku menjamah nasi dagang dengan kuahnye ajo, isi ikan udah lincin...huk2.... menu yg tinggal lagi mee, bihun, kue teow, laksa....kuah lemak.... pastu ada la lemang ketupat ckit2.... sempat la aku sembang2 ngn jenjiran kejap..... nk berlama2 bimbang jgk cik thaqeef terjaga....ye la, budak2 duk meriuh rendah lagi..... tapi sonok ada jenjiran pakat2 mcm ni kan..... igt senang ke duk bandar nk pakat2 mcm ni, ada la....tapi jarang kot..... jiran2 plak smuanye kje..... yg beznye sebab kaklong tasneem ramai kawan2 duk kawasan ni..... alhamdulillah....

aku dah pesan siap2 kt hubby suh amik gambar bebanyak ckit time jamuan ni.....tp tu la, dia pon xsempat.... hoho.... aku xtau nk citer camana aktifnye cik thaqeef, naik semput aku ngn papanye.... tapi kami suka je anak2 aktif, tapi tu la.....semput hoi....anak2 jiran ada je baya2 thaqeef, tp depa main dekat2 ngn mak depa je.....cik thaqeef je menonon ntah kemana.....haha......awak la dik....

tempek gambar la ckit....aku rembat dr group whatsapp jenjiran......

bacaan doa selamat....sbelom jamuan....
ada jgk gambar papa depa ni.....

bakar ayam....

makan2 kat tempat parking kete je
memang mcm ni selalu kenduri lorong
tapi bez duk reramai n sembang2

Nampak meriah
Tapi time ni aku ngah tdokan thaqeef kt umah
Hukhuk...

Umah k.ina.....depan umah aku je ni....

Ngah tnggu ayam bakor agaknye....
Gambar aku n anak2 yilekk......waaaaa

Masa tahun pertama kenduri lorong kt umah kak norsiah, time tu thaqeef duk dlm perut lg......kaklong tasneem pon xpndai brkawan lg time tu, so kje kaklong makan je..... memang kaklong mkn bnyak mlm tu, apa aku suap smua dia mkn..... pastu tahun kedua buat kt umah kak siti (jiran baru time tu), masa ni thaqeef dh bleh jalan.....so kjenye nk berjalan je xmo dukung2 dh, kaklong plak dah pandai brkawan so kjenye main je smpai pkul 12 xmo masuk umah ngamok2 nk p kenduri katanye..... tahun ni buat kt umah k.ina....thaqeef dh bleh lari2...... xbagi chance mama sembang lelama, kaklong plak cam biasa la dia n da geng main2..... xmo masuk umah jgk mlm tu tapi dh bleh dpujuk2 settle la...... 

Pasni depa plan nk buat portluck plak.. in shaa Allah..... 



Saturday, July 30, 2016

Pencuci miss V vs datang bulan

Hoi, xabes2 lagi ngn meroyan datang bulan ek....hehe....jgn la wei, aku juz nk share..... aku kan baru start guna pencuci miss v manjakani lepas abis pantang kt thaqeef, so guna utk kegunaan harian cam biasa je la.....memang bez, slesa, yakin je stiap kali lepas guna.....

Tp rupanye, since aku start datang bulan balik ni n guna pencuci miss v manjakani tu buatkan aku rasa lagi...wow!!...memang lagi bez, lagi slesa, n lagi yakin gunakannya time dtg bulan ni weh.... time nk tukaq pad tu kan ieuwww.....tp lepas basuh2 n bilas ngn pencuci manjakani tu wahhh....guna bape titis je, dia punya bau xde la kuat sgt....soft je......tp mampu menghapuskan bauan kotoran yg x enak tu..... sampaikan aku tahap xsabar nak tukar pad tiap kali lepas pakai......beznye wei guna pencuci miss v manjakani ni..... p.H 3.8, so toksah duk risau sgt la kot2 ada yg kulit sensitip bagai ke..... semua wanita bahagian intim dia memang sensitip hokay.... so, kena jaga leklok n kena pilih leklok produk yg nk digunapakai kt bahagian tut..... dgn pencuci miss v manjakani uols xpayah risau sebab dia xde gunakan sabun.... juz gunakan gel, then campuran ekstrak manjakani, sireh n akar serapat..... aku memang dh lama gunakannya tiap kali masuk toilet pon....xde masalah nk guna bape kali sehari pon sebab p.H dia memang sesuai ngn nilai p.H keintiman wanita..... tu yg paling bez wei :-)

Teman setia aku di toilet....haha
Pembersih intim wanita manjakani
Only RM25 (exclude postage)

Siyes.....camni la perasaan aku setiap kali lepas guna :-)
Nak cuba? Pm/wassap: 019.513.8283 (puan ina)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...